Jeg tenkte jeg skulle prøve å forklare gangen i en katteutstilling for de som ikke har vært med på det før.

Hvis man vil være med på utstilling må man først og fremst melde seg inn i en katteklubb. Her er en oversikt over klubbene i Norge: http://www.nrr.no/page.php?pageid=352 .

Man melder på utstilling et par måneder før utstillingen skal være. Noen ganger blir det veldig fort fullt på utstilling og man må passe på å melde på og betale med en gang påmeldingen åpner. Trenden de par siste årene har vært motsatt. Nå sliter mange klubber med å få nok påmeldte katter, og påmeldingsfristen blir ofte forlenget.

Katter som skal stilles ut må være vant til å bli håndtert. Noen er overbeskyttende for katten sin, og da blir katten ofte usikker og redd. Jeg bruker å fortelle kattene mine at det er kjempemorsomt å være på utstilling. Det påvirker meg og mitt kroppsspråk og det leser katten og katten roer seg ned. De må også være vant til å bli børstet og gredd. Skal man stille ut en katt må den være flokefri! Og så må katten bades før utstilling, så det er greit hvis de har hatt et bad eller to så de vet hva de går til. Katter liker vanligvis ikke å bade, men det er utrolig hva de kan venne seg til hvis de har en bestemt men vennlig eier. Katten må også være vaksinert i henhold til NRR sine regler.

Utstillingsdagen starter tidlig. Først er det først veterinærkontroll. Det står i innbydelsen når den er. Man skal ha med stamtavle og vaksinasjonskort til katten som skal vises fram til arrangørene. Voksne katter over 10 mnd skal være chippet eller ID-merket. Huskatter skal være kastrerte. Huskatter kan også stilles, men de må være registrert i NRR (nrr.no).

Etter veterinærkontrollen er det innsjekk. Og hvis man kan ta tittel må man melde fra til sekretariatet om det. Deretter er det å finne bur til katten(e). Man kan ha enkeltbur eller dobbeltbur. Enkeltbur er kun for en katt. I dobbeltbur kan man ha opptil tre. Unntaket er hvis man stiller kull. Da kan mor være i buret sammen med ungene sine.
Man bruker burpynt til burene. Unntaket er hvis man bruker “sturdie-bur”, som er et tøybur man eier privat. De bruker man ikke å pynte. De er ganske dyre, så det er nok for mer erfarne utstillere.

Dommerfordelingen bruker å komme et par dager før utstillingen. Der kan man se hvilke(n) dommer som skal dømme katten(e) dine og i hvilken rekkefølge. Det vanlige er at man begynner med kategori I og slutter med kategori IV, men ikke alle dommerne dømmer alle kategoriene så man må følge med. Rasene og fargene går også alfabetisk. Man dømmer ABY før OSH for eksempel. Man dømmer SBI a før SBI n. Når man har fått kattene i bur bør man skaffe seg en oversikt over hvor dommerne sitter, og følge med på hvor langt de har kommet i bedømmingen. Alle dommerne har en assistent, og eventuelle spørsmål skal gå via assistenten, ikke direkte til dommeren.

Her er en oversikt over kodene man bruker for raser og farger. De heter EMS: http://fifeweb.org/wp/breeds/breeds_ems.php

Kattunger (4-7 mnd) og ungdyr (7-10 mnd) konkurrer ikke om certifikat. De kan få exellent (Ex), meget god (MG) eller god (G). Og så blir de rangert med tall bak. Ex.1 har førsteplassen, ex.2 har andreplassen osv. Det er uvanlig at dommerne bruker MG på kattunger for det er veldig vanskelig å se på en kattunge hvordan den blir som voksen. MG betyr i praksis at katten ikke er rasetypisk.

De voksne kattene (fra 10 mnd) konkurrerer om certifikat (cert) for å få titler. De fire champion-titlene man kan ta er
1) Champion (CH) (3 cert)
2) Internasjonal champion (IC) (3 cert)
3) Grand internasjonal champion (GIC) (8 cert)
4) Supreme Champion (SC) (11 cert)

Kastrater blir premier, ikke champion.

Det er regler for hva som må til for å oppnå titlene. Certene må taes i minst to forskjellige land (unntatt CH-certene), og av ulike dommere. Hvis man tar cert i minimum 3 forskjellige land trenger man færre cert for å oppnå titler.

Så er det certene da. De har også navn. Ett av kattesportens viktigste språk er fransk, så certene har franske navn.

CH-certene kaller vi CAC, og det står for “Certificat d’Aptitude au Championnat de Beautè – det betyr noe sånt som at man er kvalifisert for et sertifikat mot tittelen beauty-champion.

Det samme gjelder alle certene. IC-certene kalles CACIB som står for Certificat d’Aptitude au Championnat international de Beautè.

GIC-certene kalles CAGCIB og SC-certene CACS. Når det gjelder kastratene bytter man ut C’en for Champion med en P for Premier.

Katten som vinner certet får Ex.1 og certet, katten som kommer på andre plass blir ex.2 og så videre. På samme måte som kattunger/ungdyr.

Katten bedømmes etter en standard (http://fifeweb.org/wp/breeds/breeds_prf_stn.php) og katten får poeng ut fra hvor godt den fyller standarden. For å få de forskjellige certene må den oppnå en viss poengsum, så det er ikke sikkert katten får cert selv om den ikke har konkurranse. Det er også noen ting som man ikke aksepterer på en rase, og som gjør at den ikke kan oppnå cert.

Så var det BIV. BIV står for “Best in variety”, eller “best i variant” som vi sier på norsk. Kattene konkurrerer enten etter farge, eller etter fargegruppe. Katten som blir BIV er den som er nærmest standarden av de kattene som har samme farge/fargegruppe som den. For at det skal kunne taes ut BIV må det være minimum 3 katter i den aktuelle fargen eller fargegruppen. Kastrater konkurrerer ikke mot fertile. Hvis en katt har fått 10 BIV på minimum 2 år, får den en tittel som heter DVM – Distinguished Variety Merit.

NOM – betyr “Nominert til Best in Show-panelet”. Når dommeren er ferdig med sine katter i en kategori (f.eks kategori II), skal han velge sine beste katter i de forskjellige klassene (hannkatt, hunnkatt, kastrat hann, kastrat hunn, kattunge, ungdyr). Den beste fra hver av disse blir NOM og skal konkurrere med de andre dommernes beste katter om Best in Show. Best in Show er selve finalen. På hundespråket blir dette som Best i gruppen (BIG). Tar man 10 best in Show på minimum 2 år får man tittelen DSM – Distinguished Show Merit. Kattunger/ungdyr som tar 5 BIS før de fyller 10 mnd får tittelen “Junior Winner” (JW).

Noen ganger taes det ut Best of best (BOB). Da konkurrer BIS-kattene i de forskjellige kategoriene om hvem som er best. De rangeres da som BOB, BOB2, BOB3 og BOB4.

Så er det spesielle winner-show der man konkurrerer om de aller største titlene. Det aller største er World Winner (WW), men det finnes også flere mindre winner-show som også gir titler som skal skrives inn i stamtavla.

Her finner man lover og regler: http://fifeweb.org/wp/lib/lib_current.php
På katteutstilling har man ikke lov å forlate før utstillingen er ferdig. Det står i innbydelsen når den skal være ferdig. Hvis man forlater tidligere mister man oppnådde resultater. Det blir lange dager – særlig hvis katten er ferdig tidlig, men jeg syns det er veldig sosialt og trivelig å være på utstilling så for meg gjør det ikke så mye om dagene blir lange. Nå stiller jeg jo gjerne flere enn en katt også, og da har man litt å gjøre. Og så går jeg ofte assistent for dommeren. Det er alltids noe å henge fingrene i hvis dagene blir lange. Kanskje trenger klubben at man tar i et tak for dem? Eller kanskje man har noen venner som trenger litt hjelp? Ellers kan man sette seg i kafèen og slarve litt. Det er nesten alltid massevis av nydelige kaker på katteutstilling, og jeg lover – akkurat den helga er det ikke bare lov, det er pålagt å spise alt for mye kaker.

Da håper jeg dette med utstillingens gang og utstillingsord har blitt litt klarere. Tro det eller ei, man kommer faktisk fort inn i det når man blir med på galskapen.