Nå er Z og Æ-ungene 5 – 6 mnd gamle og da er det på tide å tenke på kastrering.
Summer, aka Linus, ble kastrert i forrige uke og Night, aka Pepsi skal “under kniven” i dag. Så nå regner jeg med at det går slag-i-slag med resten smiley

Hvorfor kastrere?
Ukastrerte hannkatter lukter vondt og man begynner å merke lukta når de er rundt 6 mnd gammel. Særlig vi som har innekatter merker at lukten endrer seg… Hannkatter tror ofte at de er veldig sexy sangere, særlig på natterstid… De “synger” operaarier så høyt de kan, og løper gjerne opp og ned trapper og rundt i huset for å være sikker på at de høres i alle retninger. Og for oss to-beinte høres de godt – altfor godt. Det samme gjelder for naboene…

En annen måte hannkatter bruker for å trekke til seg damer, er urinmarkering. Det markeres hyppig alle tenkelige steder en hunnkatt kan finne på å gå forbi. Eller for så vidt også en hannkatt – for han må skremmes vekk! Hannkattpiss stinker! Og lukten er vanskelig å få bort.

Ukastrerte hannkatter vandrer hvis de er utekatter, og noen er borte i ukesvis. De har store territorier som må passes på og patruljeres, og uønskede hanner må holdes unna. De beskytter territoriene sine med “nebb og klør”, og kommer ofte hjem med klor- og bittskader som må behandles hos dyrlegen. I tillegg smitter dødelige sykdommer som FIV og FeLV gjennom slossing.

Ukastrerte hunner vil få løpetid, og det er fryktelig slitsomt! De uler og mjauer og “rauter” for å fortelle hanner at de er tilgjengelige. De stresser mye under løpetiden – som forresten ofte varer en uke, så har de en ukes pause og så er det på’an igjen smiley

Stresset går ut over appetitten, pelsen og humøret til katten og de blir ofte tynne og skrantne. Mange hunner urinmarkerer på samme måte som hanner. As we speak har jeg funnet ut at jeg sannsynligvis må pensjonere håndvesken min etter et uheldig møte med en løp-hunne smiley

P-piller er kreftfremkallende og øker sjansen for livmorbetennelse, så det sier seg selv at det ikke er å anbefale så lenge katten ikke skal gå i avl.

Overproduksjon

Både for hunner og hanner gjelder selvfølgelig at ukastrerte katter bidrar til produksjon av hjemløse katter. Det produseres rett og slett alt for mange katter! I sommerhalvåret blir dyrebeskyttelsen rundt om landet nedlesset med kattunger og voksne katter som folk ikke lenger vil ha, og hos dyrlegene øker presset med avliving av kattunger og voksne katter. I tillegg forlates mange katter hver sommerferie. Det er jo bare trist at det skal være sånn!!

Det er laget et par plansjer som beskriver hvorfor det er et problem at katter ikke blir kastrert og jeg tenkte de er verdt å vise:


Disse bildene er jo veldig selvforklarende, men de viser altså hvor fort bestanden kan øke. Hvis forplantningen foregår ukontrollert kan 2 katter bli til 2 millioner på 9 år!

Rasekatter og avl?

Hvordan kan jeg snakke om kastrering av katt og samtidig avle på mine. Er ikke det dobbeltmoral?

Ja, noen vil nok sikkert si det, men jeg driver ikke uplanlagt og ukontrollert huskattavl. Jeg driver planlagt avl på en bestemt rase med et bestemt utseende og bestemte egenskaper, og antall avkom er begrenset. Det betyr at for min avl er det regler å følge, tester å ta, og det er lite som er overlatt til tilfeldighetene. Å avle på katter under kontrollerte former, ta tester, vaksinere, ID-merke og sterilisere mener jeg at jeg bidrar til å øke kattens status i samfunnet.

Tenk at man i 2017 fortsatt kan få katter gratis, mens man må betale for akvariefisker og hamstre f.eks! smiley

Alle katter er like mye verdt, og jeg syns huskatter er fantastiske. Jeg har vokst opp med huskatter og elsker dem! Men det er engang sånn at det er for mange katter, og hvis man besøker dyrebeskyttelsen så er det ikke vanlig å finne rasekatter der. Derfor mener jeg at rasekattoppdretterne som er det store problemet ifht overproduksjon av katter, men huskattoppdrettere.

Rasekatter som selges til kos, og de som er ferdig i avl skal selvfølgelig kastreres. Dersom katter fra mitt oppdrett hadde vært med og bidratt til huskatt/blandingskattavlen hadde jeg blitt svært skuffet. Heldigvis har det ikke skjedd enda og jeg håper det aldri skjer! smiley

Så i dag ble det et langt innlegg i bloggen. Lille Linus har det bra etter kastrering, og nå regner jeg med at Pepsi er ferdig med sitt inngrep også. Masse lykke til med deres nye og lykkeligere liv som konsulenter og takk til eierne for at dere holder avtaler og tar ansvar smiley

Les mer:

http://www.kastrering.no/