I helgen var vi på utstilling i Oslo hos en klubb som heter NORAK (Norsk Rasekattklubb). Dette er norges eldste katteklubb, og den ble hele 80 år i år!

Her er litt info om klubben smiley

Vi kjørte sørover i 14-tiden på fredag. Solomon ordnet med overnatting hos en kamerunsk venn, så vi fikk overnatting i Sandvika. Siden det ikke ble så dyrt fikk vi bli til mandag, og det er virkelig deilig. Nødvendig også skulle det vise seg, for natt til mandag sov jeg 14 timer… smiley


Magda fikk jo ny tittel (GIC) i Umeå, så hun skal nå ha 11 cert mot Supreme Champion. Hun fikk også sin 8. og 9. BIV i Umeå så spenningen var stor om det var nok katter til BIV i Oslo (Det må være minst 3 i samme farge/fargegruppe). Når en katt får 10 BIV (på minimum 2 år og 1 dag) får den en tittel som heter Distinguished Variety Merit (DVM). Det første jeg sjekket når jeg kom på utstillingen var mulighet for BIV, og det var det jammen! Oj så spennende!!

Lørdag skulle mine katter til dommerne Donatella Mastrangelo og Anne Veland. Donatella dømte Magda og hun fikk en god bedømmelse, hun fikk certet vi ville ha, og hun fikk også BIV og dermed DVM-tittel (Hurra smiley).

Aussie og Saga var hos Anne og fikk gode bedømmelser begge to. Aussie kan jo ikke måle seg med søsteren nå, for hun er mye mer harmonisk i sin utvikling enn han er. Saga hadde konkurranse om Ex.1, og slo ut sin konkurrent. Hun ble også nominert (hurra smiley). I panelet sto det mellom henne og en vakker skogkatt, men de aller fleste dommerne valgte skogkatten. Den som ikke valgte skogkatten stemte på en annen vakker SIB som også er Scandinavian Winner (SW 18).

Min venninne Unni kom innom utstillingen på lørdag med datteren sin og to barnebarn. Det var utrolig koselig å møte dem igjen, og lille Sara fikk seg en koselig katteopplevelse som gjorde inntrykk både på henne og meg. Hun fikk kose med Aussie, og det brakte nesten tårene fram hos det lille gullet. Hun fikk også med seg en BIV-kokarde hjem, og en liten gratispose med kattemat hun kan gi til hunden sin. Det var kjempekoselig å se dere igjen Unni og co smiley

Lørdag kveld hadde vi egentlig hatt mulighet til å dra på banketten, men Solo må jo også få bestemme litt… Så vi dro til kamerunske venner i Oslo. Der fikk vi servert deilig kamerunsk mat; Ocro og Fou Fou.

På søndag var det på ‘an igjen og da skulle vi til dommerne Lone Lund og Glenn Sjöbom. Glenn tror jeg aldri at jeg har stilt for før, så jeg var veldig spent. Men jeg visste på forhånd at han likte søsteren til Saga, for hun fikk veldig god bedømming av ham for noen uker siden smiley

Det var Magda som skulle til Glenn, og han elsket henne heldigvis. Han ble veldig overrasket over at hun er over 6 år, for hun er så “fresh” mente han. Hun er sunn og frisk med gode muskler. Det er bra. Magda fikk både BIV og NOM hos Glenn, men tapte i panel. Jeg er usikker på om hun tapte på pelsstell eller pelskondisjon, eller begge deler? Hun er jo i felling, og det er ikke mye å gjøre med. Men hun fikk en stemme hos Lone Lund. Tusen takk Lone smiley

Aussie og Saga måtte dessverre konkurrere mot hverandre igjen, og de skulle til Lone. Henne kjenner jeg godt for jeg har gått assistent for henne flere ganger. Hun har også dømt mine katter mange ganger før.

Aussie var lei av å være alene i bur i mange timer, så når han kom til Lone tuslet han rett inn i armene hennes og la seg der. Da ville han ha kos! Det ble en hyggelig seanse både for Aussie, meg og Lone. Som dagen før har ikke Aussie sjans i konkurranse mot søsteren. Saga slo sin konkurrent denne dagen også. Hun fikk Ex.1 og ble i tillegg nominert. I panelet hadde noen dommere endret sin stemme, så hun var hun heldig å få tre stemmer. Dermed fikk hun sin andre BIS! Det er artig for hun har manglet en eller to stemmer for BIS på omtrent alle utstillingene vi har vært på, men nå gikk det endelig hennes vei igjen. Takk Raymond, Anne og Lone for stemmene! smiley

Jeg stilte også oppdrett. Kravet for oppdrett er at man må stille 3 katter fra minst 2 forskjellige kull. Jeg fikk oppdrett nummer 3 begge dagene, og jeg tror det var 5 oppdrettere som konkurrerte. Det er jeg veldig fornøyd med smiley

På søndag var vi også invitert til kamerunere, men da orket jeg ikke tanken på høylytt diskusjon, øl og fotball. Da dro Solo alene til sine venner mens jeg dro til Sandvika. Der slappet jeg av noen timer i sofaen og la meg allerede klokken 22.

Hvis jeg skal si noen ord om Solomon sin helg, så var det lite interessant for ham på selve utstillingen. Han elsker jo kattefolk og har masse mennesker å snakke med. Men på denne utstillingen var det stort sett nye ansikter for ham. Han var veldig glad for å møte sine to favorittdommere Raymond Sætre og Lone Lund, men ellers så han ikke så mange han kjente. Derfor var det greit at han har mange kjente i Oslo sånn at han kunne være “i Afrika” som jeg kaller det. Han fikk med seg håndballkamp (Det var håndballcup i hallen vi var), loppemarked, og så møtte han Crister fra = kaffe, noe som var kjempeartig for begge to. Vi har fulgt med på programmet hver onsdag så de hadde mye å prate om. Dessverre hadde vi ikke tid til å besøke kaffabaren denne gangen, men det SKAL vi gjøre neste gang smiley

Bare et lite ord om stands på utstilling for dere som ikke har frekventert utstilling så ofte (kanskje aldri besøkt en? smiley). På utstillinger bruker det å være morsomme stands som selger diverse produkter. Noe er stelleprodukter til utstilling, men de selger også bur, mat, sand, smykker og annet dilldall. Det bruker å være gode priser, så det er verdt å gå innom dem. Jeg fikk kattesand og kattemat for en billig penge denne gangen og er superfornøyd med det smiley

Som vanlig prøver jeg å ta bilder av litt andre katter også. Her er Cathrin og en av hennes vakre Maine Cooner. Cathrin er ei kjempekoselig jente som det alltid er fint å møte på utstilling. Takk for godt selskap Cathrin smiley


Her er min og Solomon sin favorittdommer. Godeste Raymond sammen med en Tyrkisk Angora. Katten eies av Silje som jeg også var en del sammen med på utstillingen. Tyrkisk Angora er ikke så veldig vanlig, men Silje har avlet og stilt denne rasen i mange år. Det er en aktiv rase så man må ikke vente seg en “sofapute” hvis man kjøper seg en Tyrkisk angora.


Her er Raymond igjen. Jeg setter meg alltid og hører på ham når jeg er på utstilling for han er en super dommer. Han behandler kattene fint, han behandler eierne fint, han prater masse, og han er god til å forklare og beskrive hvordan han tenker.

Som kattemenneske kan jeg jo ikke bare skrive positivt, jeg må finne noe å klage på. Det er en slags “kattemenneske-lov” (tuller!! smiley). Men jeg syns det som dro ned utstillingsopplevelsen mange hakk for meg var at det ikke var satt ut stoler til publikum.

Jeg elsker nemlig å sitte og høre på hva dommerne sier, særlig Raymond og noen andre. Å stå i timesvis er ikke aktuelt pga smerter her og der. Når krakken jeg kjøpte meg i tillegg ble stjålet fikk jeg en sur følelse i magen. Søndag gikk jeg derfor inn i kafèen og låntok en stol så derfor fikk jeg iaf følge med på Raymonds bedømming et par timer etter at jeg var ferdig å stille mine.

Men hva slags rase har Raymond på bordet her? Det er faktisk en huskatt! Ja, huskatter kan stilles ut, og jeg skulle ønske flere var klar over det. På denne utsillingen tror jeg det var 10 huskatter, og det er kjempefint at de også får vises fram. Huskattene har sin egen standard. Den går ut på at katten skal være harminisk i sitt utseende, den skal være frisk og sunn, og at den skal være velstelt og vakker. Denne katten er nesten 13 år, og er fortsatt en flott, sunn, frisk og glad katt. Han ble Best in Show på lørdag. Gratulerer smiley


Dette er også en huskatt, og hun er så utrolig vakker i sine farger. I tillegg er det ingen tvil om at hun trives på utstilling. Hun var roligheten selv på fanget til matmor. Dere som har huskatter bør seriøst vurdere å stille dem ut litt. Det passer ikke for alle, men man vet jo ikke før man har prøvd smiley
Men det er ikke sånn at man kan “gå ut i fjøset å koste støv av fjøskatten” som en av mine venner liker å tuller med. Katten må bades og stelles, klør må klippes og så må katten vennes til både bur, bilkjøring og utstilling. Derfor er det lurt å venne katten med dette fra den er liten. Men for de som har huskatt og er interessert i utstilling er det bare å ta kontakt med sin nærmeste katteklubb. Gå på nrr.no for å finne oversikt over klubber. Der får man all info man trenger. Håper vi sees! smiley


Denne katten gjorde at jeg mistet totalt mål og mæle. Hver gang de gikk forbi meg med den ble jeg helt satt ut. Når de gikk rundt med ham så han ut som en hvit sky, pelsen bare bølget rundt ham. Snakk om en drøm! Jeg er glad denne katten ikke bor hos meg, for jeg er ikke egnet til å stelle perser. Tenk den jobben som ligger bak denne pelsen!! Matmor bader gutten hver 14 dag, og vasker ham i ansiktet to ganger om dagen for å holde ham ren og hvit. Jeg må bare si at jeg beundrer jobben eier av denne katten har gjort. Gratulerer.


Her er en annen katt jeg likte veldig godt. Det er en ung Maine Coon. Jeg blir ofte så overrasket og imponert over størrelsen til de største Maine Coon-hannene, og dette er en av de store tøffe. I tillegg er jeg jo svak for rødtopper, så derfor havnet denne flotte gutten på fotorullen min. Han er en skjelden katt, for han har en svart flekk bak ene øret og er dermed en skilpaddefarget hannkatt.

Temperamentet til Maine Coon er relativt likt sibiren, men de er nok litt midlere. De kalles ofte “den milde kjempen”. Jeg kjenner mange maine coon-oppdrettere og eiere, og denne rasen passer godt inn i de fleste hjem.


Jeg måtte spørre denne damen om det var ok å bruke dette bildet og det var det. “Jeg ble så overrasket skjønner du, og dessuten ser jeg alltid rar ut på bilder”, sa hun. Jeg liker bildet så godt for det viser ekte vinnerglede. Katten hennes ble nemlig Best in Show, og da blir man jo glad smiley

Katten er en korat, og det er en annen litt skjelden rase å se på utstillinger. Hvordan koratene er av personlighet vet jeg ikke, men jeg vet at de er intelligente. IC (N)Solstorms King of Hearts bor sammen med en korat-dame med en veldig sterk personlighet. Men hun har en del helseproblemer så det er vanskelig å si noe om hva som er egenskaper ved rasen, og hva som er egenskaper ved individet. Marie som eier denne jenta bruker alltid litt tid sammen med korat-folk når hun møter dem på utstilling, og det er nok den aller beste måten å bli kjent med rasen på. I tillegg til å besøke oppdrettere eller eiere av korater selvfølgelig.


Denne katten er en Kurilsk bobtail, og den rasen har jeg skrevet om tidligere. Jeg bruker å si at dette er den eneste rasen det er mer spennende å se bakenden på enn forparten. Den er nemlig mer eller mindre haleløs smiley

De finnes både i korthår og langhår. Dette er også en rase som jeg ikke kjenner, men mitt inntrykk fra utstilling er at de har et temperament som minner om Sibir, Maine Coon og Norsk Skogkatt.


Dette er en peterbald og DET er en skjelden rase. Les mer om peterbald her.
Jeg regner med at peterbald har omtrent samme gemytt som siameser og orientaler, men som sagt er den beste måten å bli kjent med rasen på å oppsøke gode oppdrettere av rasen.


Mandag kjørte vi hjem med gode opplevelser og gode minner, og vi var hjemme rett før klokken 23. I dag har jeg vært på jobb og Solo på skole. Neste utstilling blir om en måned, da skal vi helt til Harstad.

Litt av det å reise land og strand rundt på utstilling handler jo om andre ting enn katter også. Vi kjørte sørover, så da får vi se litt av landet samtidig. Denne digre elgen er et godt kjent landemerke ved R3 i Østerdalen.

Her er litt info om elgkunsten langs denne veistrekningen

Jeg er med på bildet, men hvor er jeg??


Her gjemte jeg meg. Så stor er faktisk elgen!!


Langs veien er trær pyntet med elghorn malt i forskjellige farger.


Mer elgkunst. Østerdalen er en veldig vakker veistrekning å kjøre


Jeg er veldig glad i gamle kirker og kirkekunst. Og stavkirker er veldig spesielle både som kirker og kunst syns jeg. Dette er Ringebu stavkirke som vi måtte stoppe innom å ta et bilde av.


Men etter 8.5 timer på veien (en vei) er det godt å komme hjem igjen. Dette bildet er fra Stjørdal på kvelden når vi kom hjem. Nå blir det en hel måned til neste utstilling.