Neva Masquerade er søskenrasen til Sibirsk katt.

Når jeg var helt ny var det ingen nevaer i Norge, de har først kommet de 5 +/- siste årene. Blant sibirfolket har det vært stor motstand mot neva, og vi var glade når maskefarge ikke ble godkjent på sibir, men at den heller ble godkjent som en søskenrase. Egentlig hadde vi håpa at den skulle godkjennes som en helt egen rase, men i retrospekt er jo det en utopi i og med at alle andre forbund har neva godkjent enten som en maskefarget sibir eller en søskenrase.

Søskenrase betyr at de to rasene har samme standard, men forskjellig hårlag eller farge. Og at de kan parres med hverandre.

Det er vel fortsatt sånn at sibirfolket og nevafolket er veldig delt. Jeg personlig har ikke kjent en eneste nevaoppdretter, men jeg er venner med noen av dem på Facebook. I min tenkemåte befinner jeg meg et sted mellom “ren sibir” og “ren neva”. Jeg ønsker ikke å avle på neva eller få neva i mine kull, men om det finnes 0 eller 150 neva i stamtavlen til mine sibirer er ikke så farlig. Det jeg er mest opptatt av er helse, lynne og type.

Noen av mine kattungekjøpere og forverter sier at de ønsker seg neva. Da bruker jeg å si at det er noe de aldri får av meg så da må de finne seg andre oppdrettere. Nå har jeg møtt og pratet med flere neva-oppdrettere og de var veldig hyggelige folk. Jeg var også veldig imponert over hvor flotte kattene deres var. De har jobbet veldig bra med rasen og importerer gode katter. Den gang vi begynte var rasen ganske ny og både gemyttet og typen til de første kattene våre var så som så smiley

Her er bilder av to av de kattene jeg møtte på NORAK. Den ene er jo uten tvil neva. En ung hannkatt som jeg syns var veldig flott. Den andre går jo som hvit sibir (det finnes ikke hvit neva), men under det hvite er det nok en neva som skjuler seg, og det ser man på øyefargen. Den blå øyefargen som skyldes hvit-genet er mye blassere enn den vakre øyefargen som følger med cs-genet som gir maske.

Takk for praten folkens, og takk for at jeg fikk se og ta på kattene deres. Det var veldig hyggelig å møte dere og få ansikt til navnene deres.