Auschwich… Hva kan man si? De fleste vet noe, noen vet mye. Jeg visste (heldigvis) mye. For meg har det vært en 30 + år gammel drøm å dra til Auscwich og jeg har sett og lest mye på forhånd. Jeg er ikke av jødisk blod. Det nærmeste jeg kommer jøder er at mormor sin famiilie leide hus hos jøder i Trondheim i 1925 når hun ble født, men man må heldigvis ikke være jødisk for å forstå umenneskeligheten i hva som skjedde.


Auschwich 1 var begynnelsen til Auschwich og her ble det sendt politiske fanger dit til å begynne med. Polakkene er VELDIG opptatt av at Auschwich er nazi-tysk og ikke polsk. Mange polske krigsfanger mistet livet der. Vår drosjesjåfør i dag hadde en slektning som mistet livet i Auschwich, en som var tysk soldat og en som var russisk soldat. Landet er veldig splittet selv i dag, og jeg tror alle polakker har andre verdenskrig og kommunismen veldig nært. På polsk heter byen Oświęcim.


Her er et bilde av 20 000 sko… Det er 10 000 mennesker. Dette er bare sko for voksne, barnas sko var et annet sted. Ett par sko = ett liv, for folk på den tiden hadde vansligvis ikke mer enn ett par… Det som er utstilt er kun 1 % av det som okkupasjonsmakten fant ved frigjøringen. Da hadde mengder av klær, sko, hår, tenner og annet blltt sendt til tyskland i 5 år allerede… I Auschwich 1 ble mengder av polske krigsfanger sent sammen med andre nasjonaliteter. Auschwich 2 – Birkenau var for jøder.


Meg og Solo foran “The death gate”. Togene kom inn fra bygningen bak oss og på perrrogen der vi står ble utvelgensen utført. Kvinner og barn til ene side, menn til andre. ALLE jødiske barn under 15 ble drept med en gang. Barn fra andre folkegrupper (f.eks polske) kunne overleve. Tvillinger ble gjerne plukket ut for å bidra til Dr. Mengeles forskning.


Her er Solo på utsiden av The Death Gate i Auchhwiz-Birkenau. Dette er togsporet som førte jøder fra hele Europa til døden i Auschwich. De kom med to fra Europa, kom inn gjennom porten bak Solo, og de fleste kvinner + barn fikk deretter en 10 min spasertur til gasskammeret. Grusomt.

Etter Auschwich var hodet mitt helt tomt og jeg sov mye. På ettermiddagen kom vakre Gulla til oss. Ikke uventet var hun litt sjenert så jeg lar henne få tid til å bli kjent på egenhånd. Litt kos og klem “under tvang” har det blitt, men i det store og hele er det Gulla som styrer hvor fort vi skal bli kjent. Hun er VAKKER! Å Herregud! Hun har et supert hode, supre ører, shape og plassering. super pels og kropp. Jeg er sååååå glad. Men hun er litt sjenert, og jeg håper hun snart blir klar over hvor vakker hun er smiley


I kveld møtte vi disse fantastiske menneskene. De tok oss med på en skikkelig polsk restaurant i gamlebyen. Vi kosa oss, prate katt og politikk. God mat og godt selskap er alltid bra. Disse menneskene kommer jeg til å møte igjen! Tusen hjertelig takk Joanna for alle hjelp. Koselige FB-samtaler og guiding i Krakow. Håper virkelig vi møtes igjen!