Hvorfor koster kattunger så masse, de er jo “bare” katter?, spør noen. Hva bruker vi oppdrettere penger på? Det er egentlig enkelt å svare på, for utgiftene med avl er som regel langt større enn inntektene. I alle fall hvis man ikke driver “kattefabrikk”, og hvis man tester kattene for sykdommer og stiller kattene på utstilling.

Jeg har hatt noen-og-nitti kattunger på de 14 årene jeg har drevet oppdrett. Jeg har rundet alfabetet en gang og har kommet til B2-kullet på runde to. Det betyr at jeg har hatt 31 kull. Når jeg ser på enkelte andre oppdrettere er det ganske få kattunger og kull. Jeg tror på å skynde seg langsomt.

Alle mine katter HCM-testes jevnlig, og de testes også for diverse andre sykdommer eller annet som jeg anser som nødvendig eller ønskelig for avlen min. En HCM-test koster mellom 1300 og 2000 kroner. Og andre tester koster fra 300,- kroner pr test.

I tillegg stiller jeg kattene mine en del. Jeg stiller ikke alle, de som bor hos forvert har ofte ikke blitt stilt eller de betaler noen av utgiftene selv, men de som bor hjemme blir stilt jevnlig. En utstillingstur koster fort 5000,- kroner med reise, opphold og påmeldingsavgift.

Jeg har importert flere katter og det betyr flere utgifter. I tillegg til kattungeprisen som ikke er billigere i utlandet enn her hjemme, så kommer reiseutgiftene og eventuelt toll i tillegg. Siden jeg bor i Sverige er jeg heldig som slipper unna toll på “varer” fra EU, men i Norge må man betale toll på alt over 6000,-

Og så kommer daglige utgifter, dyrlegeutgifter, eventuelle keisersnitt, tap av avlskatter hvis en katt viser seg å få livmorbetennelse eller HCM. Forsikring. Utgifter til pass, helseattester, stamtavler, chip for kattunger…. og så videre og så videre. Pengene flyr, ingen tvil om det smiley

Så til hovedpoenget mitt. Jeg har DNA-testet tre av kattene mine. Den testen koster 1000 kroner pr test + at den må utføres hos dyrlege. På den positive siden tester den for det meste, og det er billigere enn dersom man skal teste for en og en ting. Og så kommer resultatet inn i et dataprogram slik at resultatene kommer til nytte også for andre oppdrettere. Viktige resultater er som følger

Saga:
– PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
– Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
– Bærer ikke cs-gen (kan ikke gi maske. Neva Masquerade)
– Bærer dillusjon (hun kan gi blått/creme)
– Har blodtype A, men bærer B-blod


Hope:
– PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
– Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
– Bærer ikke cs-gen (kan ikke gi maske. Neva Masquerade)
– Bærer ikke dillusjon (hun kan ikke gi blått/creme)
– Har blodtype A


Gulla:
– PK def negativ og er i tillegg testet for 41 andre sykdommer som er vanlig på andre raser. Alle CLEAR
– Bærer ikke sjokolade eller cinnamon
– Bærer cs-gen (kan gi maske, Neva Masquerade, hvis hun parres med en neva eller en annen bærer)
– Bærer dillusjon (hun kan gi blått/creme)
– Har blodtype A

Alt i alt er jeg fornøyd med resultatene. Særlig helseresultatene! Det mest negative er at Saga bærer B-blod. At Gulla bærer cs-genet var relativt forventet, så jeg må være forsiktig med hvem jeg parrer henne med. Hennes første planlagte date er Hearts, som ikke bærer cs-gen, og så får jeg teste Atlas og Leo for å se hvem som passer.

Jeg har bestilt flere tester (ikke alle er tatt). Resultatene kan etterhvert som de blir klare leses her: https://www.mycatdna.com/en/