Jeg er litt allergisk mot gullungen min, men det er ikke uvanlig (for allergikere), når man får en ny katt hjem, å få en reaksjon. Jeg reagerer generelt mer på hannkatter enn hunnkatter, og Leo kommer nok fra et relativt stort katteri så jeg tenker at han har mye allergener i pelsen.

Når kattunger flytter er de utsatt for mye stress og når man blir utsatt for stress blir immunforsvaret utfordret. Sånn er det for oss alle, så det er viktig å skynde seg langsomt. Selvfølgelig fristet det å bade Leo på dag 1, men jeg ville la ham “lande” først. Få tid til å bli kjent med oss, kattene, og så får en helsesjekk på ham før jeg utsatte ham for mer stress.

Men i dag bestemte jeg meg for at “det store” skulle skje. Den lille prinsen skulle få sitt første bad. Jeg tok ned føneren fra hemsen og Leo så ingen grunn til å være redd for den.


Jeg tok med meg Leo og føneren inn på badet. Den lager jo masse lyd, så jeg slo den på og av flere ganger slik at jeg kunne se hvordan Leo reagerte. Han likte den ikke, men fikk heller ikke panikk. Det er bra.

I badet fikk han en liten “kattevask”. En sjamponering får være nok første gangen. Han skal jo ikke på utstilling. Det viktigste er at han blir vant, og at jeg får se hvordan han reagerer. En voksen hannkatt er sterk, og en sint/redd hannkatt kan faktisk være ganske farlig så det er bra å venne seg til bading tidlig.


Føningen var ikke populær, men jeg bruker tid, tålmodighet og frihet. Jeg må holde pus, men jeg tviholder aldri en sibir. De MÅ kjenne at de har en fluktmulighet. Jeg lar dem aldri få panikk og klatre på veggene, men jeg holder dem på fanget, lar dem gjemme hodet under armen min og lar dem bytte stilling når de vil. Å rømme fra fanget mitt får de ikke lov til, men ingenting er gjort med tvang. Myke sperrer, mange god’ord og pauser av og til fungerer bra


Gulla er en nyskjerrig liten pus og var fasinert av alle lydene fra badet. De to mer erfarne jentene hadde gått i dekning på hemsen smiley


Etter bad og føning syns jeg det er viktig med en liten premie, og for Leo er rått kjøtt det beste han vet. Han fikk kyllingmager som premie, og han fikk dem servert på badet som vanlig. Det er viktig å forbinde badet med positive ting.


Etter mat forsvant Leo opp på hemsen og der ble han en stund. Som dere ser er han ikke helt tørr. Langt derifra. Jeg syns ikke det er viktig eller rett å tørke pus 100% første gangen. Det viktigste er at han blir vant til badet, lyden av tørkeren og det å bli blåst på. Alle de tingene er skremmende for pus. Dette var tross alt ikke et utstillingsbad smiley


I kveld kom lillepus ned og var nesten tørr. Da fikk han en kam gjennom pelsen og jeg fikk tatt et bilde. Rundt hodet er han fortsatt litt våt, men han er en trygg gutt som maler masse. Jeg er glad for å kjenne at pelsen på ryggen har riktig kvalitet, men resten av pelsen trenger jeg tid til å finne ut av før utstilling. Jeg er også glad for at kløen i ansiktet som har plaget meg så masse omtrent er fraværende i dag!


Nå kom Leo akkurat ned. Han prater og maler som vanlig, og legger seg tett inntil låret mitt. Med tålmodighet, respekt og mye kjærlighet blir man heldigvis fort tilgitt.