Jeg har lagt inn bilderav (N)Solstorms Queen of Charm og (N)Solstorms Khal Drogo i denne posten. Begge har testet HCM normal i dag smiley Broren til Charm har også sneket seg med i denne posten smiley

Alle tre er et resultat av en linje som jeg har jobbet med i 11 år.

Den første katten er Taiga som ble født i 2007. Når det gjelder HCM ble Taiga testet sist gang når han var 8.5 år. Han hadde flere kull uten at det har blitt oppdaget noen problemer (som jeg kjenner til) med noen av ungene hans. Jeg har også fått mye info fra oppdretteren til Taiga om både forfedre, søsken og etterkommere, så jeg føler at jeg er godt informert om helse og gemytt i de linjene.

Etter Taiga avlet jeg videre på hans datter Karma. Karma ble født i 2010. Hun ble sist HCM-testet når hun var over 6 år. Karma hadde flotte fine friske kattunger i alle kullene. Den eneste feilen som dukket opp i hennes kull var en haleknekk.

Mamma til Karma døde dessverre ung. Hun døde av nyresvikt som jeg er ganske sikker på kom av at hun spiste på en veldig giftig plante. Jeg har god kontakt også med denne oppdretteren, og er godt informert om hva som har skjedd med foreldre, søsken og etterkommere til søsken. Jeg har ingen grunn til å mistenke at Summer døde av noe arvelig.

Fra Karma har jeg beholdt Magda. Magda var nesten 6 år gammel sist hun ble HCM-teset. Hun er også scannet for PKD og jeg har testet blodtypen. Magda har hatt litt problemer i sine kull, noe som jeg tror kommer av en bakterieinfeksjon som flammer opp når hun blir stresset. Jeg skal prøve å ta et bakterieutstryk ved neste korsvei for å unngå problemer i hennes siste kull.

Pappa til Magda kalte vi Teddy. Han ble tatt ut av avl i ung alder og ble omplassert. Der ble han påkjørt og vi har derfor ikke HCM-test av ham etter to-tre års alder, men jeg har mye info om etterkommere her i Norge, og storfamilien i Finland. For eksempel er hans pappa er født i 2008 og er fortsatt i avl smiley

Siden jeg har såpass god oversikt over disse linjene bestemte jeg meg for å gjøre en såkalt “linjeavl”. Det er egentlig bare et finere ord på “innavl”. Forskjellen er at Linjeavlen er styrt, og at man har et mål med avlen.

Jeg parra derfor Karma med Sheldor, noe som er å parre bestemor med dattersønnen. Det ble 12.5% innavl på 4 generasjoner.

Nye oppdrettere bruker ofte å spørre hva som er ok innavlsgrad. Etter min mening er det et umulig spørsmål å svare på… For høy innavl i for mange generasjoner er en uting. Da ender man fort opp med defekter, sykdommer og innavlsdepresjon.

På den andre siden vil det være livsfarlig å parre to katter som ikke er i slekt, men bærer på samme arvelige sykdomsgener.

Det man bruker å si angående linjeavl er at både positive og negative egenskaper blir forsterket. Derfor må man vite litt om hva man gjør. Hvis man går ut ifra en relativt heterozygen avlsbase og gjør en planlagt linjeparring for så å parre ut i neste generasjon, er begrenset linjeavl en god ting etter min mening smiley

Som sagt visste jeg mye om linjene jeg dobla og følte meg relativt trygg. Jeg spurte også en venninne/mentor jeg har stor tillit til om råd.

Jeg er veldig fornøyd med linjeavlskullet. Charm og Hearts gikk videre i avl. Fire av fem fra dette kullet kunn godt ha vært utstillingskatter. Tre av dem har vært på utstilling og alle har vært i panel. Hearts har også blitt Best in Show. Sønnen Karma kunne godt ha vært stilt ut med supre resultater han også, mens Summer var den som endte opp med haleknekk og derfor ikke kan stilles ut.

Når det gjelder helse så har Hearts blitt HCM-testet to ganger og har vært frisk og rask begge gangene. Han har også teset negativt på PK-def. Han har tre kull etter seg og har prega avkommene sine godt.

Nå har også Charm testet negativt på HCM, og neste skritt for henne er kull. Det blir spennende.

(N)Solstorms Khal Drogo, aka Pelle er et resultat av en tjuvparring mellom mor og sønn, noe som resulterte i en innavlsgrad på 25% på 4 generasjoner. Dette kunne vært krise, men heldigvis var det Magda (som jeg har beskrevet bakgrunne til ovenfor) og hennes sønn som bestemte seg for å drive utukt, så hjerterytmen på oppdretter (meg) roet seg langsomt etterhvert som jeg fikk kalkulert risikoen.

Storebror Thormund ble solgt til kos, og hans største problem er en uregjerlig pels som kommer fra pappa og farfars linjer. Pelle ble gitt bort til min venninne Synnøve med avtale om at hun skulle teste ham og eventuelt stille ham ut.

Grunnen til at jeg vil at Pelle skal testes er at hvis det er noe i linjene jeg ikke vet om vil det med stor sannsynlighet dukke opp her. Det kan dukke opp vonde overraskelser, men så langt er alt positivt smiley

Pelle ble HCM-testet for første gang i dag og har et supert hjerte. Han skal ta noen andre tester også. Tusen takk Synnøve smiley


Avlsarbeidet er selvfølgelig ikke mitt alene. Jeg har hatt god hjelp for å få inn nye gener. Blant annet har jeg mye å takke Harry Larja Fantasia og Lumikissan Urban Cowboy for. I tillegg fortjener oppdretterne av mine tre stamkatter FIN*Amante’s King of Taiga, FIN*Lumikissan X-Cellent og (N)CarilloCat Lucky Day en stor takk smiley

Nå er det på tide med nytt blod igjen og jeg har kjøpt inn 4 nye katter som jeg skal blande med mine. Men da velger jeg å blande gammelt og nytt. De nye blir blandet med (N)Solstorms-katter, med ett unntak. Atlas og Hope, som begge er svenskoppdrettet, skal parres. Dette gjør jeg fordi jeg kjenner det svenske miljøet når det gjelder holdninger til sykdom og testing.

Så er det bare å jobbe sakte og sikkert videre med mitt lille avlsprosjekt der jeg prøver å gjøre det beste jeg kan for at (N)Solstorms-kattene skal bli både vakre, friske, snille og gode også i fremtiden smiley