Leo har vært på HCM og PKD-scanning og var helt frisk og fin.

HCM er en hjertesykdom som vi tester for. Når katten har HCM blir den ytre hjerteveggen stiv og tjukk sånn at hjertet jobber dårligere og at plassen inni hjertet blir for liten for å få til skikkelig sirkulasjon. I tillegg legger det seg ofte slagg inni hjertet slik at katten får økt risiko for blodpropp. Denne blodproppen setter seg ofte sånn at katten plutselig blir lam i bakbeina. Jeg har opplevd det på birma og det var en fryktelig opplevelse. Jeg har også hatt en katt med HCM, men hun levde langt over forventet alder. Hun ble til slutt avlivet pga andre problemer. Hun måtte trekke tenner, og vi kunne ikke legge henne i narkose for det ville hun aldri ha overlevd.

PKD har sibirmiljøet som helhet ikke brukt å teste for, men nå er det oppdaget PKD fra et par spesielle linjer. Derfor er det satt i gang testing av sibirene for å minske spredning i genpoolen. Jeg har testet i et par år allerede og har heldivis ikke opplevd katter med PKD.
Når katten får PKD kommer det små cyster i nyrene. De begynner som bittesmå cyster på 1 – 2 millimeter, og etterhvert øker de både i antall og størrelse sånn at faktisk kan bli over 2 cm! Når cystene har blitt for mange vil katten få nyresvikt. Dette skjer oftest i 7-års alderen.

Jeg tester mine katter jevnlig for både HCM og PKD. HCM har jeg alltid testet sibirene for, jeg testet også birmaene “back in the days”. Heldigvis har jeg aldri opplevd HCM på (N)Solstorms-katter. PKD har jeg testet for i et par år, og det er også testet bak mine katter. Det er bra.

Men så er det importene da. De linjene er jo nye for meg så her må jeg være ekstra flink til å teste. Foreldrene til Leo er scannet og jeg har fått papirene på det. Dessverre er de på russisk smiley, men jeg har fått det viktigste oversatt og de er også friske og fine heldigvis.

Leo skal nå få parre Saga, og så skal han møte en katt i et annet katteri. Deretter skal han chippes før han skal brukes igjen. Å bruke ham litt forsiktig gjør jeg både av respekt for oppdretter, men også på grunn av at jeg vil være ekstra nøye med testing og han er jo veldig ung enda.

Bildet er tatt på en liten skogstur vi hadde. Han var kjempeflink til å gå i bånd, så det er stor sjanse for at vi gjentar det både med ham og de andre kattene våre.